През 2017 година Ружа Игнатова се качва на самолет за Атина

...
През 2017 година Ружа Игнатова се качва на самолет за Атина
Коментари Харесай

Мъртва ли е родената в Русе криптокралица Ружа Игнатова?

През 2017 година Ружа Игнатова се качва на аероплан за Атина и изчезва безследно

История за неистини, милиарди долари, пране на пари и безследно изгубване. Това не е сюжет за холивудски филм, а животът на Ружа Игнатова - създателката на криптовалутата One Coin. Вече 5 години родената в Русе българка се търси от специфичните служби по цялото земно кълбо. Според едни източници тя се намира на гръцки остров и е изцяло неузнаваема след серия пластични интервенции. Според други - е мъртва. Малко хора по света знаят повече за Ружа Игнатова от немския публицист Йохан декор Мирбах, създател на документалния филм " Криптокралицата - измамата One Coin.

" Историята за мен е доста забавна. Има от всичко - умна жена, която работи с хора от целия свят, шейх от Дубай, чиновник на тайните служби от Люксембург. Също по този начин, Ружа е и българка, и германка. Има немско поданство, отраснала е в Шварцвалд, аз самият също пристигам от там. За това историята ѝ по този начин ме сграбчи ", споделя той, предаде .

Игнатова е родена в България през 1980 година, тя и фамилията ѝ емигрират в Германия, когато е на 10 години. От дребна се отличава с разсъдък и ексцентрично мислене. Завършва право в влиятелния университет в Констанц, а по-късно магистратура в Оксфорд. През 2014 година започва One Coin.

" Ружа Игнатова не си е представяла, че ще се трансформира в световен феномен. Според мен тя била хваната, сюрпризирана от триумфа на личното си създание ", счита журналистът от " България през днешния ден " Николай Стоянов.

One Coin е пирамида. Хората, които влагат пари в компанията, получават бонус против привличането на нови клиенти. Този модел обаче е извънредно нестабилен, тъй като рано или късно притокът на нови хора понижава.

" Схемата е била извънредно добре планувана. От една страна, имаме криптовалута, която обаче действително не съществува, само че вместо нея се оферират обучителни пакети, посредством които човек да се научи по какъв начин да борави с криптовалутата ", акцентира Мирбах.

Една година след основаването наОnе Coin стартира и дейната пиар акция за нейното разпространение. Организацията е на еретически принцип. Имат личен жестов знак, всеки който е вложил в One Coin, става част от " фамилията ", а всеки, който приказват срещу криптовалутата, е измамник.

Тя е наемала и ПР компании, които са нападали критиците на One Coin. Създала е лична машина за подправени вести, с цел да прикрива истината. Играла е доста интелигентно тази игра. И до ден сегашен не мога да допускам, че цялата скица се е случвала на огромната сцена, пред очите на всички ", добави Мирбах.

Според специалисти, които наблюдават абсурда към пирамидата, триумфът на One Coin се дължи на имиджа, който доктор Ружа Игнатова построява и на метода, по който е увличала своята аудитория посредством обещания за бързо замогване.

Илюзията продължава до април 2017 година, когато Ружа Игнатова се качва на аероплан за Атина и изчезва безследно. От тогава са минали 5 години, а какво се е случило с нея, можем единствено да гадаем.

" Има възможност тя да е мъртва, защото 5 години няма никакви признаци, че е жива. Твърде доста хора към този момент имат интерес от нейната гибел. Открихме, че мрежата за пране на пари е била употребена и за търговия с оръжия и опиати. Също по този начин, малко преди да изчезне, тя е преписала всичките си парцели на други хора. Сега те са доста богати и също нямат интерес от нейното завръщане ", твърди Мирбах.

Ружа Игнатова има трима съществени сътрудници - маркетинговият специалист Себастиян Грийнууд и някогашният чиновник на тайните служби на Люксембург Франк Шнайдер, който е отговарял за нейната персонална защита и я е снабдявал със секретна информация. Третият е нейният брат Константин Игнатов, който наследява империята на сестра си след мистериозното ѝ изгубване. И тримата са арестувани и чакат да им бъдат повдигнати обвинявания. Очаква се един ден, в случай че Ружа въпреки всичко бъде хваната, те да свидетелстват против нея.

Междувременно One Coin продължава да действа под името One World, а офисът приема клиенти в центъра на София.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР